hondenetiquette

Hondenetiquette: wat handig is om te weten (en te doen)

Hondenetiquette: noodzakelijk of onnodig?

Hondenetiquette, oftewel beleefdheidsvormen van hond én eigenaar, zijn die nu echt nodig in Nederland? Ja! Want in deze drukke maatschappij met ruim 2 miljoen honden en minstens zoveel eigenaren kunnen wij eigenlijk niet zonder. Vaak wordt gedacht dat hondenetiquette alleen gaat om wat de hond goed moet doen of juist moet laten. Niets is minder waar. Het gaat ook om wat de eigenaar doet of nalaat. Want wie klikt de lijn buiten los, terwijl de hond deze vrijheid eigenlijk niet aankan? Wie leert de hond om terug te komen als hij wordt geroepen en wie is verantwoordelijk voor het opruimen van de hondenpoep?

Samen recreëren

Het is heerlijk om met je hond naar bijvoorbeeld het bos, de heide of een losloopgebied te gaan. Voor jezelf om te genieten van de omgeving en de frisse lucht. Maar ook om van je hond te genieten die even lekker mag rennen, snuffelen en misschien zelfs kan spelen met een soortgenoot. Maar daar waar samen gerecreëerd mag worden, gelden natuurlijk wel bepaalde omgangsvormen. Op een druk vliegveld, in een pretpark, supermarkt eigenlijk overal in het openbaar gelden deze omgangsvormen ook. Mogen loslopen is geen vrijbrief om niet meer te hoeven luisteren of om als een dolle stier rond te rennen. En vertoeven in een losloopgebied betekent niet dat aangelijnde honden daar dan verboden zijn. In een losloopgebied gelden regels voor dier en mens.
Samen veilig, plezierig en ongestoord kunnen recreëren moet bovenaan staan.

Bespreek het met elkaar

Tijdens onze lessen bespreken wij de hondenetiquette regelmatig met onze cursisten. Wat vind jij belangrijk tijdens een wandeling? Vrijheid voor mijn hond en dat hij lekker kan rennen is dan vaak het antwoord. Maar is jouw hond nog te bereiken als hij losloopt en blijft hij bij je in de buurt zodat je in kan grijpen als er wat loos is? En wat doe je als je een aangelijnde hond ziet en jouw hond loopt los? Het antwoord is dan meestal dat er niets wordt gedaan want ‘mijn hond doet niets’. Maar als jouw hond naar een aangelijnde hond toeloopt dan doet hij toch wel iets? En wat kan de reden zijn dat een hond is aangelijnd? Vaak komen wij er met elkaar wel uit dat er meerdere redenen kunnen zijn. Dus niet alleen dat de hond misschien wat onvriendelijk is of niet luistert maar ook dat er sprake kan zijn van bijvoorbeeld een blessure, loopsheid, ziekte of een handicap.

Feit blijft dat wij nog steeds niet elkaars gedachten, en ook niet die van honden, kunnen lezen. Op afstand weet je niet waarom een hond is aangelijnd maar uit voorzorg kun je wel jouw eigen hond alvast aanlijnen. De jogger en fietser weten niet dat jouw hond houdt van drijven en daarom achter ze aanrent. De ruiter weet niet dat jouw hond bang is voor paarden. Jij weet dit als het goed is wel van jouw hond. Houd daarom 1 spelregel in gedachten: wat je kunt voorspellen, kun je ook voorkomen! Dus weet je dat jouw hond bijvoorbeeld achter fietsers aangaat, voorkom dit door hem aangelijnd te houden. Twijfel je over het wel of niet loslaten? Houd dan ook de hond aangelijnd.
Ga voor succes voor alle betrokken partijen.

Spelen en ontmoetingen

Een veel gehoorde kreet tijdens wandelingen: hij wil alleen maar spelen. Maar hoe zeker weet je dat jouw hond wil spelen, waar baseer je dit op? En niet alle honden die je tegenkomt zijn gelijkgestemd. Zorg er dus voor dat jouw hond zich niet opdringt, te ruw mag spelen of onbeheerst en lomp een andere hond mag begroeten. Ook houden niet alle honden standaard van puppy’s zoals weleens wordt gedacht. Maak van jouw pup dus geen testobject en houd hem aangelijnd totdat je weet of het veilig is. Veel mensen vinden het leuk dat hun hond kan ravotten met soortgenoten. Leuk om naar te kijken of voor sommigen omdat ze dan zelf ondertussen iets anders kunnen doen. Ze worden er zo lekker moe van is ook een veel gebruikte reden om honden te laten spelen. Maar is het echt wel ‘leuk’ spel voor alle betrokkenen? En is de hond na het spel moe van het spelen of moe van het feit dat hij een half uur is opgejaagd? Gaat het allemaal te ruw, te druk of ongecontroleerd, doorbreek dan het spel, lijn je hond aan en vervolg je eigen weg.

Nog een paar handvatten:

  • Wil je de hond los laten lopen? Pauzeer even voordat je de lijn losmaakt. Kijk rond en stel jezelf de vraag of jouw hond in deze omgeving nog te bereiken is.
  • Een hond die los mag, moet terugkomen als hij wordt geroepen.
  • Is een tegemoetkomende hond aangelijnd? Lijn jouw hond uit voorzorg ook aan.
  • Zorg dat jouw hond fietsers, joggers en wandelaars met of zonder aangelijnde hond niet lastigvalt.
  • Niet in een losloopgebied? Dan is de hond zoveel mogelijk aangelijnd.
  • Geef aangelijnde honden de ruimte om elkaar te passeren. Houd rekening met ieders comfortzone.
  • Doorbreek het spel als dit te ruw wordt of als er sprake is van constant opjagen of bully-gedrag.
  • Ruim hondenpoep op daar waar het voor overlast zorgt.

Wandelen met een aangelijnde hond een taboe?

Houd je hond aangelijnd als je zijn veiligheid of de veiligheid van anderen niet kan garanderen. Natuurlijk is het jammer dat je hond dan minder vaak om misschien zelfs niet meer los kan maar het is simpelweg niet anders. En hoe erg is het om met een aangelijnde hond een heerlijke wandeling te maken? Het voldoet misschien niet aan jouw ideaalplaatje maar je kan nog steeds genieten van en met elkaar. Doorbreek het taboe en ga op pad met jouw aangelijnde hond!

Meer informatie

Meer informatie met betrekking tot hondenetiquette is te lezen in dit handige document. ‘Hondenetiquette: voor meer begrip en minder ergernissen’ is ontwikkeld door Renate Steinfort en Jennifer de Jongh. Op de website staat o.a. een uitgebreide top 10 aan hondenetiquette tips.

Geplaatst in Algemeen.